Prisutdelning 2012

Medaljörer 2012

Marcus Juphiter, Baryton

Marcus Jupither har under de senaste åren etablerat sig som en av Sveriges och Europas främsta barytoner. Från Kungliga Operan i Stockholm till Riga, inklusive tyska och svenska operascener, har hans imponerande figur och röst hyllats unisont, både av kritiker och publik.Jupither fick Stockholms kulturpris för sin sångkonst, som kombinerar kraft, konstnärskap och musikalitet.

Eteris Lamoris, Sopran

Lamoris är en georgisk-spansk lyrisk sopran som arbetar över hela världen. Redan som mycket ung väckte hon entusiasm och blev inbjuden av Plácido Domingo att bli hans motspelare i operagalor. Med sin rena röst och fläckfria italienska sångteknik anses hon idag vara en av vår tids största röster i operans värld. La Scala och andra ledande operascener välkomnar henne, och antalet inspelningar och TV-produktioner med henne som stjärna är imponerande.

Jenny Ljungberg, Arkitekt

Ljunberg fick priset för sin läckra design blandat med en djup kunskap om tidigare generationers verk. Ljungberg har lyckats blanda stil och historia på ett anmärkningsvärt sätt, utan att sätta sitt eget ego eller dagens 90-gradersarkitektur i främsta rummet. Fru Ljungberg har räddat många unika historiska byggnader på ett sätt som lyfter fram tidigare arkitekturtankar och kopplar dessa tankar till framtiden.

Bildgalleri